Croquetas |
Glem ferieområdernes mange turistversioner af den klassiske Paella. Her er 7 anbefalinger til tapasbaren på din næste tur til Spanien.
Tortilla
Nej, det har
ikke noget med chips eller pandekager at gøre. Dette er den spanske
kartoffelomelet også kendt som 'Tortilla de patatas'. En flere
centimeter tyk og forholdsvis fast omelet, bestående af æg og
kartofler, mens varianter kan indeholde perberfrugt, svampe, skinke m.m. Personligt har jeg aldrig været den store kartoffelspiser, men
denne kombination er overraskende god, og er én af de helt klassiske
tapas-retter - enten serveret alene eller i en sandwich som 'bocadillo
de tortilla'.
Empanada
Empanadas |
Endnu en
klassiker, som er elsket hverdagskost i det spanske – ikke mindst i
den nordvestlige region Galicien. En empanada er som en indbagt tærte
eller pizza, og kan indeholde adskillige kombinationer af kød, ost
og grøntsager. Populære udgaver er med tun og peberfrugt, skaldyr
eller chorizo-pølse.
Den spanske empanada tilberedes gerne i
bradepande-store stykker, mens 'empanadillas' er samme koncept i små
indbagte håndfulde – mest populære i Sydamerika.
Croquetas
Disse små
friturestegte mundfulde er en lækker lille snack, som fås på langt de fleste
tapasbarer her i Madrid – og for dens sags skyld resten af Spanien.
Den sprøde 'skal' gemmer på en lun bechamelsauce, som ofte er
tilsat små stykker af skinke, kylling eller fisk. Der findes dog
også flere eksotiske varianter, som de sorte croquetas med
blæksprutteblæk.
Patatas
Bravas
Denne 'ret'
er ret simpel. Små stegte kartoffelstykker som serveres med den
stærke tomatsauce 'Salsa Brava', mens de også fås med mayonnaise eller
hvidløgsdressing. En let lille tapas-anretning som oftes gives
gratis med når man køber øl på en tapasbar.
Pulpo
a la Gallega
Pulpo a la Gallega |
Selv er jeg
ikke den store 'alt godt fra havet'-type, men er man til fisk og
skaldyr bør man kaste sig ud i denne ret, der som navnet antyder stammer fra
Galicien, hvor netop blæksprutten er i høj kurs.
I denne ret koges
blæksprutten så tentaklerne krøller sig sammen, og derefter
klippes de i små stykker, tilsættes olivenolie og strøs over med
paprika. Og skal det gå helt rigtigt til serveres Pulpo a la Gallega
i en lille lerskål kaldet 'Cazuela'.
Chorizo
a la Sidra
De krydrede
spanske chorizo-pølser er kendt af de fleste, selvom de importerede
supermarkedsversioner i Danmark sjældent lever op til 'den ægte
varer'. Chorizo spises ofte rent eller i en bocadillo, men benyttes
lige så ofte som ingrediens i diverse spanske retter. Én af de mere
autentiske versioner er Chorizo a la Sidra, hvor små stykker chorizo
koges i spansk cider. En ret der originalt stammer fra den nordspanske
region Asturien, hvor cider eller 'sidra' som det hedder her, er
meget populært.
Bocadillo
de Calamares
Som nævnt
under '100% gato' er en Bocadillo de Calamares specielt populær her
i den spanske hovedstad. En simpel sandwich med indbagte
blækprutteringe, som har en sjov gummiagtig konsistens, men som gør
sig helt suverænt sammen med en kold øl.