lørdag den 25. juni 2016

Det bedste af to verdener



Bjerge klædt i grønt og gult, dramatiske kløfter og floder der snor sig roligt gennem landskabet. Galicien er en kæmpe kontrast til hverdagen i Madrids metropol, og sidste weekend tog vi en afstikker til denne naturskønne nordvestspanske region. Og det er ikke første gang, for min kærestes familie er herfra, hvor bedstemoderen på 88 fortsat bor i den lille bjerglandsby Argasvellas. En landsby der blot tæller to beboede huse, samt en række forlængst forladte stenhuse i forfald. Det bliver ikke meget mere autentisk.

Her løber familiens hunde frit omkring langs marker og skov, og med syv nye uimodståelige hvalpe var der denne gang sørget for ekstra underholdning. Det er i det hele taget svært ikke at forelske sig i Galicien, til trods for at jeg endnu ikke har set regionens mest populære byer, som pilgrimmenes højborg Santiago de Compostela og havnebyerne Vigo og A Coruña. Men charmen findes i lige så høj grad i de små lokale landsbysamfund, som er samlet omkring hyggelige torve, mellem kirker og borge, og mellem de endeløse hårnålesving i det bjergrige terræn.



Sidste weekend fik jeg også mulighed for at opleve det meget lokale og traditionsrige marked, som finder sted to gange om måneden i den nærliggende by Castro Caldelas. En by med godt 1300 indbyggere. Og her har markedet fundet sted så længe bedstemor kan huske. Men hvor det førhen var stedet hvor man handlede med levende dyr, som kvæg og heste, finder man i dag alt fra kød og grøntsager til sandaler og Barcelona-trøjer.

Vigtigst er dog de kogte blæksprutter, som tilberedes som "Pulpo a la Gallega", og som er en af de mest traditionelle og elskede retter på disse kanter. Det ser godt nok en smule makabert ud når blækpruttens tentakler stikker op af vandet gryden, og efterfølgende klippes i mundrette stykker. Men det er overraskende delikat når de anrettes på de små tallerkener i træ, overhældes med olivenolie og drysses med groft salt og paprika. Snup blot en tandstik og gå ombord.

Weekend bød også på en lokal-guidet køretur med onkel Paco, ad nærmest ufremkommelige "smutveje" i bjergene, og med stop i mere eller mindre forladte eller halv-restaurerede landsbyer undervejs. Derudover en sejltur med katamaran-båd på Sil-floden, mellem klipperige kløfter i bagende sol. Galicien har ellers et meget mildere klima end resten af landet, men den øgede mængde regn er årsagen til at regionen er så frodig og grøn.



Muligheden for en weekend i nordvest i ny og næ giver mig det bedste af to verdener. Storbyen fuld af muligheder og afkobling i Spaniens storslåede natur - blot 5-6 timers kørsel fra Madrid.