100% gato

En ægte madrileño født i Madrid kaldes for en 'gato' eller 'gata' – spansk for kat.
En betegnelse der stammer tilbage fra en gammel militær-anekdote, og som har holdt ved lige siden.
Her under 100% gato vil jeg derfor løbende præsentere steder, mad, ting og traditioner der er indbegrebet af Madrid, og en stor del af byens kulturarv.


Kunstneriske gadeskilte 
Glemt alt om kedelige gadeskilte, for i centrum af Madrid er der tale om gadekunst i ordets bogstaveligste forstand. Her er langt de fleste gadehjørner prydet af håndmalede fliser, der ikke blot viser dig navnet på gaden - men også indikerer dette med mere eller mindre detaljerede malerier.

Det kan være en enkelt genstand, som på 'Calle Espejo', hvor et spejl understreger at du er på 'Spejlgade'. Det kan også være portrætter af diverse personligheder, eller hele billedlige fortællinger af historiske hændelser.

Disse fliser er kendt som 'Azulejos' og sætter sit kunstneriske præg på bymidtens gader - mens det samtidig kan vise sig som en lille hjælp for os der ikke er helt skarpe udi det spanske sprog.

Se mange flere azulejos HER

Tapas hos San Miguel 
Tapaskulturen hersker overalt i Spanien, og ikke mindst i hovedstaden hvor der bugner af traditionelle tapasbarer og moderne markeder. Ét af de steder der holder balancen mellem tradition og fornyelse er byens elskede Mercado de San Miguel - blot et stenkast fra berømte Plaza Mayor. Et marked der første gang åbnede dørene tilbage i 1916, men som for få år tilbage blev totalt renoveret, og genopnåde bag gigantiske glasruder i 2009.

Den smukke jernkonstruktion er dog orginalen, og under den venter en gourmet-oplevelse for både lokale og turister, som flokkes hertil for at smage på alt fra Iberisk skinke til sushi og søde sager.

Her er der tale om høj kvalitet og priserne er også derefter. Men bare oplevelsen af at gå gennem den summende markedshal og mærke stemningen, er besøget værd i sig selv.

www.mercadodesanmiguel.es

Blækspruttesandwich på Plaza Mayor 
Til trods for at den spanske hovedstad ligger mere end 300 kilometer fra havet, er fisk og skaldyr i overraskende høj kurs hos de fleste Madrileños - og specielt én delikatesse fra det våde element er populær: Stegte blæksprutteringe.

'Bocadillo de Calamares' har været spist i Madrid siden 1800-tallet, og er i dag én af de meste populære tapas, bestående af indbagte blæksprutteringe serveret i et lyst baguette.


Selvom man ikke er den store fan af 'alt godt fra havet', er denne simple specialitet værd at prøve på en ferie i Madrid. Sprød udenpå og gummiagtig inden i, hvilket gør den til en udfordring at nyde med ynde. Men dette er en klassisk snack der bør prøves - og som gør det formidabelt godt med en kold øl i solen på Plaza Mayor. Her findes nogle af de bedste versioner på de mange små tapas-barer i arkaden rundt om den smukke plads. Prøv dem f.eks. hos historiske Los Galayos, som har serveret mad til madrileños siden 1894.  

Slikshopping Caramelos Paco
Dette slikparadis er i dag elsket af tusindvis af Madrileños for det enorme udvalg af søde sager. Forretningen bag den knaldgule facade åbnede pudsigt nok som grønthandler tilbage i 1934, men skiftede efter et par år retningen totalt, fra grønt til sødt.
Her findes alt hvad den søde tand begærer, deriblandt bolcher i mange eksotiske og endda alkoholiske smagsvarianter, som rom & cola, mojito og rødvin. Det er også én af de få steder på disse kanter hvor man kan finde rigtig lakrids.

Caramelos Paco er et kig værd alene grundet det farverige sukkerorgie der strækker sig fra gulv til loft, og hvis kuren eller allergien skal holdes i skak tilbydes mange sukkerfrie varianter, samt varianter uden gluten.

www.caramelospaco.com

'Chocolate con Churros' hos San Ginés
Churros – eller 'spanskrør' som de ofte kaldes på markeder og tivolier i Danmark, er en traditionel snack her i Spanien, og skal man have churros skal man på chocolatería.

Her klippes den donut-agtige dej ud i rette længder og frituresteges til gyldne, sprøde stænger som dyppes i varm tyktflydende chokoladesauce, eller i en kaffe latte. Den tykkere udgave af den elskede snack kaldes Porras, og modsat 'tivoliudgaven' overtrækkes hverken churros eller porras med sukker.

Chocolatería San Ginés har serveret churros siden 1894 og har nærmest kult-status i Madrid. Den klassisk indrettede café med marmorborde og mørkegrønne træpaneler, er gået hen og blevet lidt af en turistattraktion med tiden. Det kan derfor til tider være svært at få plads – både inde og udenfor i den hyggelige passage. Populariteten har også gjort at San Ginés har åbent 24 timer i døgnet, 365 dage om året!

Når klokken har slået midnat ved Puerta del Sol nytårsaften, er det desuden en tradition blandt madrileños at runde San Ginés for at snuppe årets første 'chocolate con churros'.